Hatha yoga

In elke les doe je een aantal lichaamsoefeningen. Die bevorderen de doorbloeding. hierdoor zullen alle spieren, gewrichten, organen, het zenuwstelsel en in feite alle delen van het lichaam beter gaan functioneren.
Tegelijk met die fysieke elementen doe je adem- en ontspanningsoefeningen om jezelf bewuster te maken en te luisteren naar je lichaam. Dit beïnvloedt op een positieve manier je energiesystemen. Het resultaat is dat je je lichamelijk fitter voelt en geestelijk meer aan kunt.

“Ik wordt van de yoga les weer fit!”

Yin yoga

Yin is naar binnen keren, verzachten, verdiepen en verstilling. De nadruk ligt juist op het plastische bindweefsel. Dit heeft meer tijd nodig om te rekken. Oefeningen duren daarom ook langer met een tijdsduur van 3 tot 5 minuten. Hierbij kijk je nog meer naar de individuele lichaamsbouw en het verkennen en verleggen van fysieke grenzen. Vaak zijn het de al wat meer ervaren beoefenaars van yoga die deze vorm kiezen.
Het is bij uitstek geschikt voor mensen met een zittend beroep en het is effectief bij diverse klachten, zoals frozen shoulder, astma, migraine, fibromyalgie en dergelijke.
De houdingen kun je aanpassen met ondersteuning van props: zoals blokken en kussens.

Stoelyoga

Hierbij doe je rustige yoga-oefeningen op een stoel in plaats van op een mat. Het soort stoel maakt niet veel uit en je kunt dit al snel overal doen. Spieren en gewrichten maak je er soepeler mee, je verhoogt je concentratie en je leert spanningen lost te laten.
Deze vorm van yoga is haalbaar voor iedereen, doordat het fysiek een milde vorm is. Je kunt het bijvoorbeeld op je werk doen, achter je bureau. Heel geschikt voor mensen die te weinig bewegen. Stoelyoga wordt steeds meer in het bedrijfsleven toegepast!

Hersenscans tonen de cognitieve voordelen van yoga. Uit onderzoek blijkt dat yoga een oplossing kan bieden voor aandachts- of geheugenproblemen.

Aplomb-yoga

Deze vorm legt de nadruk op de interne balans, zoals het woord ‘aplomb’ (letterlijk: in het lood) al aangeeft. Je gaat terug naar je dragende basis, of je dragende midden, wat zorgt voor stabiliteit.
Aplomb-yoga is ontwikkeld door de Nederlandse Maartje van Hooft. Het is een basistechniek, maar met een aantal specifieke kenmerken die zijn gericht op de ademhaling en de schedel als onderdeel van de wervelkolom. Deze vorm is gecombineerd met Hatha Yoga.

Tarieven

De kosten zijn 50 euro voor 4 weken.  Dat is omgerekend 12,50 euro per les.

Een les duurt vijf kwartier: een kwartier de spieren opwarmen, drie kwartier yoga-oefeningen, en een kwartier ontspanning. Voor wie wilt is er na de les gelegenheid voor een kopje thee.

Lesrooster

Dinsdagavond18.45 – 20.15 uurHatha yoga
Dinsdagavond20.30 – 21.45 uurHatha yoga
Woensdagochtend09.15 – 10.45 uurHatha yoga
Woensdagavond18.45 – 20.15 uurYin yoga
Woensdagavond20.30 – 21.45 uurHatha yoga
Donderdagochtend09.30 – 10.45 uurHatha yoga
Donderdagavond20.00 – 21.15 uurYin yoga

Een les duurt vijf kwartier. Na de les is er gelegenheid voor een kopje thee.